Om Sydkustens radioamatörer!

Sydkustens Radioamatörer är en gammal förening som varit aktiv i sin nuvarande form sedan 1980. Rötterna kan man dock spåra ända tillbaks till 1973 då de första initiativen till att bilda en amatörradiosektion i en av dåtidens kortvågslyssnar klubbar. Vi är verksamma i Skurups kommun där vi har vår klubblokal med tillhörande klubbstation på Eriksgården. Det händer att vi far ut till andra platser och aktiverar signalen SK7OA exempelvis i samband med IOTA helgen.

Vi är idag ca 30 medlemmar i föreningen och vi blir gärna fler. Vi gillar allt som har med amatörradio att göra och vi försöker att vara aktiva på dom flesta banden.

Föreningen är även medlem i Föreningen Sveriges Sändaramatörer SSA.

Denna webplats använder cookies

Allt material på denna site är
Copyright Sydkustens Radioamatörer ©


 

SK7OA Syfte

Föreningen Sydkustens Radioamatörer skall vara en förening öppen för alla radiointresserade som vill odla sitt teknikintresse, lära sig ny teknik och dela med sig av sina kunskaper till andra intresserade.

Föreningen skall förverkliga detta genom att driva och förvalta en föreningslokal som ger möjligheter till utbildning, möten och social samvaro med fokus på amatörradio och teknik.

Föreningen skall möjliggöra för intressegrupper att utveckla sitt specialintresse inom amatörradio och teknik, exempel på sådana är Radiosport, APRS, Satellit kommunikation, Repeater trafik, Nödsamband e.t.c.

Prioriterade områden att utveckla är att återaktivera tidigare radioamatörer och medlemmar samt att  nyrekrytera ungdomar och att utveckla samarbete med andra intresseföreningar exempelvis handikapp eller pensionärs föreningar.

SK7OA Historia

Historisk beskrivning av föreningen.


SK7OA grundades av radiointresserade på söderslätt 1978.
En av grundarna och klubbens eldsjäl fram till sin död var Kjäll Andersson, SM7IXU, från Katslösa. Klubben kom att verka på Järnvägsgatan i Rydsgård i det då just nedlagda kommunalhuset. Inriktningen kom att vara radiokommunikation på kortvåg och experimenterande på de höga banden, då 2 m och 70 cm.
SK7OA drev kursverksamhet, både teori och telegrafikurser för blivande radiosändaramatörer. För att komma i luften och bli som det hette, licensierad radiosändaramatör, krävdes att man förutom att känna till radioreglementet B:90 även hade kunskaper i elsäkerhet, Q-förkortningar, vågutbredning, nödtrafik samt hur radio- apparater var uppbyggda och hur de olika modulations- klasserna fungerade. Ville man köra på kortvågsbanden krävdes dessutom kunskap i telegrafi. Beroende på vilka band och vilken effekt man fick använda skulle man avlägga prov i 40, 60 eller 80 takt. Prov avlades hos av dåvarande televerket speciellt utsedda provförrättare. Diverse byggverksamhet av hemska apparater var en stor del av verksamheten. Allt från effektsteg, transverters till blandare, VFO-er, nätaggregat och antenner. Klubben hade också en hel del sociala aktiviteter. Förutom tisdagstesterna och Region 1 testerna på VHF, som kördes från Stenberget på Romeleåsen genomfördes återkommande s.k. Field-days. Ofta ute på Österlen. Familjerna var alltid centrala under aktiviteterna. Det sociala engagemanget var alltid lika viktigt (Nästan!) som radiokörandet och resultaten. Första shacket innehöll bland annat en Yaesu Transciever typ FTdx500. En riktig kromad rörpjäs som med sina 6 st slutrör typ 6KD6 lämnade 500 W på kortvågsbanden! VHF kördes med antingen Transverter eller med en Yaesu FT-221R och diverse rörslutsteg. Medlemsantalet var 25-35 st aktiva medlemmar. År 1995 (1991) byggdes lokalerna om till Fritidsgård och verksamheten flyttade till gamla kommunalhuset, Tegel- gatan 2 i Skurup.

Packet Radio, ursprunget till Internet.
Klubben var pionjärer i södra sverige när den på AX25-protokollet baserade digitala kommunikationsmodem PACKET RADIO introducerades. Snabbt hade klubben en node i luften. Platsen var Stenberget på Romeleåsen. Mycket snabbt utveck- lades denna digipeater till en PBBS (Packet Bulletin Board System). Därmed kunde man trådlöst kommunicera genom meddelanden och filer över hela världen med en fördröjning av maximalt 2 dygn.Packetverksamheten flyttades 19xx (sedemera) till Romele- stugan på Romeleåsen. Efter ytterligare några år flyttades den till södra delarna av Skurup och fick dela lokaliteter med klubbens Repeater SK7RRD.

SM7MKT

Joomla templates by a4joomla